10/02/2019
Johan Van den broeke

Nee, dit is geen nieuw stuk van het Echt Antwaarps theater, maar een belangrijke investering die recent door onze club gedaan werd.


Elk jaar overlijden er 1 op de 1000 mensen aan een plotselinge hartstilstand, buiten het ziekenhuis. Een hartstilstand komt altijd onverwacht en kan overal optreden, in de schouwburg, op kantoor, gewoon thuis of tijdens het sporten.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat slechts 5 à 10% van de slachtoffers een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis overleeft. De laatste jaren zijn er echter belangrijke evoluties die de overlevingskansen kunnen verbeteren.

Eén daarvan is het toenemende gebruik van de geautomatiseerde externe defibrillator (AED). Deze kan in sommige gevallen een hart weer op gang brengen, en kan dus een leven redden. Daarom is voor iedereen de kennis van reanimatie en het gebruik van de AED van levensbelang. Want hoe meer mensen kunnen reanimeren, hoe meer mensen er gered kunnen worden.Reanimatie en defibrillatie binnen de 6 minuten geven een overlevingskans van 50 tot 70%.

Bij de firma Vandeputte Medical werd daarvoor een AED-toestel besteld en duidelijk zichtbaar opgehangen in de gang tussen kleedkamer 6 en 7.

Er werden twee druk bijgewoonde sessies voorzien voor de trainers en begeleiders naar het gebruik van het toestel toe. Elke ploegafgevaardigde kreeg bovendien een extra EHBO-koffertje mee om in de ploegvoetbalzak mee te nemen.

Zijn er ouders die ook graag toelichting over de werking van het toestel krijgen, aarzel aub niet dit aan uw trainer of begeleider te melden. De club zal het nodige doen en een nieuwe sessie verzorgen voor de geïnteresseerden.

Tot dan!

 

KLIK HIER VOOR INSTRUCTIES